Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Logo Familiebedrijven Award 2020
Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
VSC_Robots
07-06-2021

Aan de slag met robots!

Aan de slag met robots!

Binnenkort is het zover, dan gaat de eerste robot aan de slag bij Vebego Service Center.

Een spannend moment voor iedereen binnen Vebego. Business Process Expert Daan Heijnders (Vebego IT) en Business Analist Fintech Jorn Oligschläger (Vebego Service Center) vertellen:


“Ondanks onze voorbereiding, de diverse test en de bijgestelde proof of concept is het toch spannend. Hoe gaan ze het doen? Gaan alle processen direct goed, of moeten we de robot, net als een nieuwe medewerkers, in het begin nog even mee aan het handje nemen?”, vraagt Daan zich hardop af.

Jorn: “We gaan sowieso uit van een inwerktijd. En ook gedurende zijn levensloop zullen we hem ook regelmatig bijstellen. Bijvoorbeeld als processen veranderen. Maar die benodigde zorg en aandacht verbleekt bij de hoeveelheid werk die de robot ons gaat besparen, waardoor tijd vrijkomt voor activiteiten van meer toegevoegde waarde.

Over wat voor werk hebben we het precies?

“Robots kunnen in principe ieder proces dat bestaat uit repeterende stappen, waar geen menselijk oog of interpretatie voor nodig is, overnemen. Omdat dat overnemen behoorlijk letterlijk is, noemen we het robotiseren in plaats van automatiseren. We laten ze ieder klein stapje simpelweg exact nadoen.”

Als je over de schouder van een robot meekijkt, zie je op het scherm precies wat een collega voorheen handmatig zou doen, in dezelfde programma’s ook, maar dan een stukje sneller.

Jorn: “De robot die binnenkort live gaat regelt het reiskostendeclaratieproces. Stel je voor: de door tientallen collega’s ingediende declaraties met ‘van en naar’ postcode-adressen werden voorheen stuk voor stuk handmatig in Google Maps gecheckt op afgelegde aantallen kilometers. Het totaal werd berekend. Doorgevoerd in SAP. Gearchiveerd.

“En dat doet een robot wanneer je wil. Dus als je alles op maandagmiddag binnenkrijgt, zet je de robot  's nachts aan het werk, en hoef je dinsdagochtend het werk alleen nog te controleren.” Waarbij Daan aanvult dat dat, náást de hogere snelheid en kwaliteit, bovendien betekent dat je als VSC meer tijd overhoudt voor service.”

Snelle rekensom

“In het in/uit-dienstnemingsproces alleen al gaat het om het tientallen keren per dag verwerken van telkens zo’n 5 of 6 documenten (contracten, id’s, etc.). Dat scheelt vele tienduizenden handelingen per jaar.” 

Er komt meer ruimte voor extra tijd, zorg en persoonlijke aandacht voor de samenwerkingspartners.

“Reiskosten, verkoopfacturen,  journaalposten grootboek; deze zomer start de eerste robot met deze 3 processen. In de loop van het jaar volgen er dan meer processen.

 

Meer nieuws

Robot Mario
robots, rpa, robot, automatisering

Hoe gaat het met onze robot collega?

1 min.
Stem Op VSC
VSC, Aantrekkelijkste werkgever

Stem op VSC

1 min.
Stem Op VSC
VSC, Aantrekkelijkste werkgever, Top 3

In de top 3 van 'Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg'

< 1 min.